Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

" Επαγγελματίες και επαγγέλματα : από την Αδριανούπολη στη Νέα Ορεστιάδα " - Μέρος 17ο

 Συμβολή στον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση της πόλης της Νέας Ορεστιάδας

 Κείμενο-φωτογραφίες : Δημήτρης Γκεντσίδης

 Σελιδοποίηση : Αθανάσιος Μαρίφης

Η εργασία παρουσιάστηκε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού της Ορεστιάδας , που έγινε στη Νέα Ορεστιάδα στις 14-16 Μαΐου 2021

Μέρος 17ο

 Αυτοί όλοι αποτελούσαν την καθημερινότητα στους δρόμους της Αδριανούπολης και της Νέας Ορεστιάδας έχοντας τους δικούς τους κανόνες στη λειτουργία της αγοράς, το λεγόμενο αλισβερίσι (δούναι και λαβείν).

Υπαίθριος πωλητής στην Αδριανούπολη

Παϊτόνια στην Αδριανούπολη

Πωλητής λουλουδιών στην Αδριανούπολη


Με τη δημιουργία της Νέας Ορεστιάδας παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα που το αντιλήφθηκε ο Μητροπολίτης Πολύκαρπος, τη θέληση των αστών να εγκατασταθούν σε άλλες πόλεις, και για την προσέλευσή τους εισηγήθηκε στο Γενικό Διοικητή Θράκης Σπύρο Δάσιο να πάρει κάποια μέτρα ώστε να προσελκύσει αστούς που θα συνέχιζαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα στη νέα πόλη. Έτσι και έγινε, αφού και ο ίδιος επιθυμούσε να δει τη Νέα Ορεστιάδα μεγάλο αστικό κέντρο όπως ήταν απέναντι η πολύπαθη Αδριανούπολη. Τοποθετήθηκε πινακίδα στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό πού έγραφε «Δίδονται Δωρεάν οικόπεδα στο κέντρο της πόλης για τη δημιουργία επιχειρήσεων». Αυτή η πινακίδα ήταν για δέκα χρόνια εκεί, όπως μου το έλεγαν με προφορικές αφηγήσεις δικοί μου άνθρωποι, το αναφέρει και ο Τάκης Τσονίδης στο βιβλίο του, «Η Ορεστιάδα μας» (Τσονίδης 1980).

Το 1924, ένα χρόνο μετά, ιδρύθηκε Σωματείο Επαγγελματιών με την επωνυμία «ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ» και το 1927 μετονομάστηκε σε «ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ Ν. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ». Η ανάπτυξη της πόλης συνεχίζεται ανοδικά και το 1980 ιδρύεται από 23 μέλη ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ».

Επαγγελματίες του 1927 
Μακρίδης Στ. , Κωνσταντινίδης Κ. , Ιωαννίδης Αν. , Κωνσταντινίδης Β. ,
 Κάλβος Νισίμ , Τυμλένης Γ. , Σαμουρίδης Π.


1954 . Συγκέντρωση επαγγελματιών στον κινηματογράφο ΕΛΛΗΝΙΣ
 για την εκλογή προεδρείου .



Σημαντικό είναι ότι στις 23 Ιουνίου 1960 με ενέργειες της Επαγγελματικής Ένωσης πάρθηκε από την Κυβέρνηση απόφαση «περί καθιερώσεως ολοκληρωτικής Κυριακής αργίας εις άπαντα τα εμπορικά επαγγέλματα και επαγγελματικά και βιοτεχνικά καταστήματα της πόλεως της Ν. Ορεστιάδας» 

(ιστότοπος: adrianou125.blogspot.com) (Τσονίδης 1983).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου