Συμβολή στον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση της πόλης της Νέας Ορεστιάδας
Κείμενο-φωτογραφίες : Δημήτρης Γκεντσίδης
Σελιδοποίηση : Αθανάσιος Μαρίφης
Η εργασία παρουσιάστηκε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού της Ορεστιάδας , που έγινε στη Νέα Ορεστιάδα στις 14-16 Μαΐου 2021
Μέρος 16ο
136. Χασιρτζήδες (ψαθοπλέκτες-καρεκλάδες). Έπλεκαν ακόμη καλάθια και έφτιαχναν ψάθινα καρότσια για μικρά παιδιά.
137. Επιγραφοποιοί (κατασκεύαζαν ταμπέλες καταστημάτων)
138. Εφημεριδοπώλες (πωλούσαν εφημερίδες στο δρόμο, που τις προμηθεύονταν από το Πρακτορείο Εφημερίδων).
139. Μαχαιράδες-Ακονιστές (κατασκεύαζαν και ακόνιζαν μαχαίρια). Στην Αδριανούπολη αυτά τα επαγγέλματα ήταν χωριστά, ενώ στη Νέα Ορεστιάδα ενώθηκαν. Ο ακονιστής μαχαιριών ακόνιζε και γεωργικά εργαλεία, ήταν συνήθως πλανόδιος, με άμαξα ειδικής κατασκευής όπου υπήρχε πέτρα για το ακόνισμα, η οποία περνούσε από δεξαμενή νερού. Οι μαχαιράδες κατασκεύαζαν μαχαίρια χειροποίητα, έτσι κατάφερναν καλύτερη σκλήρυνση στη λάμα, χάρη στην τεχνική που χρησιμοποιούσαν. Έφτιαχναν διάφορα μαχαίρια και ψαλίδια, σύμφωνα με την επιθυμία του πελάτη. Τεχνίτης που άφησε μεγάλη ιστορία στη Νέα Ορεστιάδα ήταν ο Χατζημιχαήλ Νικόλας ή Λιούτης. Το εργαστήριό του ήταν στην οδό Αγ. Θεοδώρων. Όμως αυτός ο καταπληκτικός τεχνίτης δεν έδειξε την τεχνική του πουθενά, γιατί είχε δύο κόρες.
140. Λατερνατζήδες. Από την Αδριανούπολη οι πρόσφυγες έφεραν στη Νέα Ορεστιάδα έξι λατέρνες. Οι λατερνατζήδες ήταν οι: Κωνσταντίνος Χατζηαθανασίου, του οποίου η λατέρνα σήμερα εκτίθεται στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, Γεώργιος Πατλάκας, Αθανάσιος Ντουμανάκης. Τις λατέρνες τις κουβαλούσαν στους ώμους και αργότερα σε καροτσάκι. Οι λατερνατζήδες συναγωνίζονταν μεταξύ τους ποιος θα στολίσει πιο όμορφα τη λατέρνα. Η χρήση της λατέρνας τη δεκαετία του ’70 είχε ατονήσει και μόνο στις εθνικές εορτές και στις Απόκριες έβγαιναν στους δρόμους.
141. Ομπρελάδες (πωλητές αλλά κυρίως επισκευαστές)
142. Μελισσοκόμοι (η χλωρίδα της περιοχής βοηθούσε την ανάπτυξη της μελισσοκομίας)
143. Επιστολογράφοι (στήνανε ένα πρόχειρο τραπέζι και έγραφαν επιστολές και αιτήσεις. Στη Νέα Ορεστιάδα τη δουλειά αυτή την έκανε το περίπτερο έμπροσθεν του Δημαρχείου).
144. Νερουλάδες (κουβαλητές πόσιμου νερού). Παρότι η Αδριανούπολη είχε 300 βρύσες κοινόχρηστες και 1000 ιδιωτικές, το κουβάλημα του νερού γινόταν με τους νερουλάδες. Το φόρτωναν σε δεξαμενές και σε γαϊδουράκια ή άμαξες. Οι κάτοικοι της Νέας Ορεστιάδας, τα πρώτα χρόνια, έπαιρναν νερό από το πηγάδι της σιδηροδρομικής γραμμής, που το μετέφεραν και το πουλούσαν οι νερουλάδες. Γνωστοί νερουλάδες ήταν ο Νταή Απόστολος Γκουδενίδης και ο Δημήτρης Σούλης .
(Τσονίδης 1983, Νικολαΐδης τ1 1993, Νικολαΐδης Ν. τ2 Λεύκωμα 1993, Σαρησάββας 1999)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου