Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

" Επαγγελματίες και επαγγέλματα : από την Αδριανούπολη στη Νέα Ορεστιάδα " - Μέρος 5ο

Συμβολή στον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση της πόλης της Νέας Ορεστιάδας

 Κείμενο-φωτογραφίες : Δημήτρης Γκεντσίδης

 Σελιδοποίηση : Αθανάσιος Μαρίφης

Η εργασία παρουσιάστηκε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού της Ορεστιάδας , που έγινε στη Νέα Ορεστιάδα στις 14-16 Μαΐου 2021

Μέρος 5ο

20. Γεμενετζήδες (αυτοί που κατασκευάζουν φτηνά υποδήματα, τσόκαρα και τσαρούχια).

21. Καπνάδες (μεσολαβητές που συγκέντρωναν τα καπνά σε καπναποθήκες. Υπήρχε η εταιρεία διαχείρισης καπνού Regie Françoise de Tabac στο δρόμο της Κωνσταντινούπολης).

22. Κιγιτζήδες (καπνοκόπτες).

23. Βουτσάδες (βαρελοποιοί).

24. Σιμιτζήδες (κουλουροποιοί). Οι κουλουρτζήδες συνεργαζόταν με τους φούρνους. Τις καθημερινές ημέρες εκτός από τα κουλούρια, μοίραζαν και ψωμιά στα σπίτια. Τις Κυριακές και τις γιορτές πήγαιναν έξω από τις εκκλησιές και πωλούσαν κουλούρια με σουσάμι και μικρά, δίχως σουσάμι, που τα βάζανε σε βέργα ή κλωστή, τα λέγανε κουλίκια. Στην Αδριανούπολη, στην οδό Maarif Caddesi, οι κουλουρτζήδες και οι φουρνάρηδες συνεισέφεραν για να κτιστεί η εκκλησία της Παναγίας της Κουλικαρέας.

25. Κουντουράδες (υποδηματοποιοί)

26. Κουγιουμτζήδες (χρυσοχόοι)

27. Αραμπατζήδες (αμαξοποιοί ή καροποιοί, εξειδικευμένοι τεχνίτες για παϊτόνια, λαιτόνια, νταλίκες και τροχούς κάρων). Μεγάλη ήταν η άνθηση του επαγγέλματος σε Αδριανούπολη και Νέα Ορεστιάδα, γιατί πολλές δουλειές γίνονταν με τις άμαξες και γύρω από αυτά ασχολούνταν πολύς πληθυσμός, όπως πεταλωτές, νερουλάδες, γεωργοί κ.ά. Καροποιεία στη Νέα Ορεστιάδα ήταν του Κώστα Ζιμπλιακίδη, Δημήτρη Ζιμπλιακίδη, Γεωργίου Αθανασίου, Δημήτρη Κεμαλή, Στέφανου Μαργίδη, Δημήτρη Κούκλατζη, Διαμαντή Μπαντή και αδελφών Φυλακτακίδη.

Οικογένεια καροποιών στην Αδριανούπολη


28. Κάπηλοι- σεραπιτζήδες (κρασοπώλες)

29. Δογραματζήδες (λεπτουργοί ή ξυλουργοί). Η Αδριανού είχε τέλειους τεχνίτες στην κατασκευή ξύλινων τμημάτων των κτιρίων. Οι ξυλουργοί προμηθεύονταν την ξυλεία από συναφή επαγγέλματα, τους ξυλεμπόρους (κερεστετζήδες). Στη Νέα Ορεστιάδα βοήθησαν στη δημιουργία των πρώτων σπιτιών, κάνοντας τα νεύρα του τοίχου, την επένδυση, παράθυρα, πόρτες, έπιπλα, μέχρι και την οροφή. Ξυλουργοί γνωστοί ήταν ο Αλέξανδρος Πριγγόπουλος και οι υιοί του Γεώργιος και Θεόδωρος, ο Ιωάννης Αρβανιτίδης (καστρινός), ο Ζαφείρης Ναλμπάντης, ο Γεώργιος Ασκητίδης, ο Γεώργιος Καρατζάς, ο Δημήτρης Μπασιούρας, ο Γεώργιος Κουλίκης, ο Γεώργιος Τζώρτας, ο Θανάσης Ράικος, ο Γιώργος Γκαγκαβουζίδης και τα αδέλφια Χριστοδούλου που ήλθαν από το Σουφλί.

1965. Ξυλουργοί (ντογραματζήδες) στη Νέα Ορεστιάδα


30. Χασάπηδες (κρεοπώλες). Από τα πιο ισχυρά εσνάφια ήταν οι Κρεοπώλες της Αδριανού, με Πρόεδρο τον Ιωάννη Χριστίδη. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν ήταν το σατήρι (πέλεκυς χασάπη) με το οποίο λιάνιζαν το κρέας πάνω σε ένα μεγάλο κούτσουρο- πάγκο (το κιουτούκ). Η πρώτη κρεατομηχανή εμφανίστηκε στα τέλη του 1920. Οι Αδριανουπολίτες αγόραζαν κιμά (για κεφτέδες, γιουβαρλάκια) και μοσχάρι (για κεμπάπ με πλιγούρι). Έκοβαν δύο ζώα κάθε Σάββατο και τα κρεμούσαν σε γάντζους (τσιγκέλια) έξω από το μαγαζί τους. Παραμονές των γιορτών τα κρέατα τα στόλιζαν με φύλλο χρυσόχαρτου (βαράκι) για να προσελκύσουν τους πελάτες. Οι μικροί βοηθοί (τσιράκια) με μια βέργα (που στην άκρη είχε δεμένη ουρά από βόδι) έδιωχναν μύγες και μέλισσες.

1906. Κρεοπωλείο στην Αδριανούπολη



Κρεοπωλείο Καράκαντη στη Νέα Ορεστιάδα

Νέα Ορεστιάδα . Κρεοπωλείο Κυριάκου Καράκαντη
19 Σεπτεμβρίου 1962

Οδός Κωνσταντινουπόλεως . Καράκαντης Χαρ. , Κουλιούδης Θ. , Καράκαντης Δημήτρης

Πατλάκας Κωνσταντίνος (μάγειρας) , Κασάπης Σπύρος 

και οι νεαροί Πατλάκας Πέτρος και Κυλιτζίδης Σωτήρης















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου