Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

" Επαγγελματίες και επαγγέλματα : από την Αδριανούπολη στη Νέα Ορεστιάδα " - Μέρος 4ο

 Συμβολή στον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση της πόλης της Νέας Ορεστιάδας

 Κείμενο-φωτογραφίες : Δημήτρης Γκεντσίδης

 Σελιδοποίηση : Αθανάσιος Μαρίφης

Η εργασία παρουσιάστηκε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού της Ορεστιάδας , που έγινε στη Νέα Ορεστιάδα στις 14-16 Μαΐου 2021

Μέρος 4ο

11. Μπεντεστετζήδες (υφασματοπώλες), ενώ τους πλανόδιους πωλητές υφασμάτων τους έλεγαν Μπασματζήδες

12. Σουβατζήδες (αυτοί που βάζουν σοβά στους τοίχους των σπιτιών)

13. Τζελέπηδες (προβατέμποροι)

14. Ναλμπάντηδες (πεταλωτές)

15. Μπογιατζήδες (βαφείς)

16. Καϊμακτσήδες (γαλακτοπώλες, που κατασκεύαζαν αριάνι και τα περίφημα γιαούρτια τηςΑδριανούπολης). Φημισμένο ήταν και το καϊμάκι από την κρέμα του πρόβιου γάλακτος. Πρόσφυγες οι περισσότεροι γιαουρτσήδες έφεραν την τέχνη από την Αδριανούπολη στη Νέα Ορεστιάδα, όπως οι: Βασίλης Κυριακίδης, Ιωάννης Πασχαλίδης, Αθανάσιος Σκαρλατίδης, Ιωάννης Νεραντζίδης, Αθανάσιος Ράζγκελης, Λάζαρος Χαρνίδης, Ζήσης Αϊβαζούδης, Φώτης Χαρίσης, Νικόλαος Νένδος και ο Στέφανος Καϊμακξής, πλανόδιος γιαουρτσής. Ο τελευταίος κάθε απόγευμα περνούσε στους ώμους του το κοντάρι (την γκουμπελίτσα) ελαφρά κυρτό στις άκρες, όπου κρέμονταν σχοινιά με δύο μεγάλες πήλινες πιατέλες (μπαντιές) γεμάτες γιαούρτι και το πουλούσε από σπίτι σε σπίτι.

Ο καïμακτσής Στέφανος , πλανόδιος γιαουρτσής στη Νέα Ορεστιάδα


Ο γιαουρτσής με τους βοηθούς του ετοιμάζουν πήλινα κεσεδάκια της μισής οκάς


17. Γιαχανατζήδες (ταχιντζήδες, αυτοί που κατασκευάζουν ταχίνι. Ταχίνι είναι ο χυμός του σουσαμιού που βγαίνει με μηχανή και χρησιμοποιείται για κατασκευή χαλβάδων).

18. Αλευροπώλες (ουντζήδες). Ο χώρος συνάντησης ήταν ο κάθε μύλος όπου ο μυλωνάς ήταν υποχρεωμένος να τους φιλοξενεί.

19. Μποζατζήδες (κατασκευαστές μποζά, είδος μπύρας που βγαίνει από κεχρί)

20. Γεμενετζήδες (αυτοί που κατασκευάζουν φτηνά υποδήματα, τσόκαρα και τσαρούχια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου