Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

13 Ιουλίου 1920. Ο βασιλιάς Αλέξανδρος εισέρχεται στην Αδριανούπολη



Αρχείο Κυριάκου Παραπαγγίδη



Σαν σήμερα, το 1920, καταλήγουν σε συμφωνία οι συνεννοήσεις Ελλήνων και τούρκων για την παράδοση τής Αδριανούπολης στην Ελλάδα, και ο βασιλεύς Αλέξανδρος εισέρχεται στην πόλη.
Το Α’ τουρκικό Σώμα Στρατού παραδόθηκε με 160 αξιωματικούς και 140 πυροβόλα. Το πρωΐ τής 12ης Ιουλίου ήλθαν στο βασιλικό στρατηγείο ο δήμαρχος Αδριανουπόλεως Σεφκέτ και ο Μητροπολίτης Πολύκαρπος, ζητώντας να παραδώσουν την πόλη.Την επομένη,13/7, εισήλθε στην πόλη ο βασιλεύς Αλέξανδρος, ο οποίος παρακολουθούσε από κοντά τις πολεμικές επιχειρήσεις.
Ο λαός τής Αδριανουπόλεως (μεταξύ αυτών και τούρκοι, εβραίοι, αρμένιοι), υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τούς ελευθερωτές του, ενώ στον Μητροπολιτικό ναό τής πόλεως εκτυλίχθηκαν συγκινητικές σκηνές, με τον Μητροπολίτη να ψάλλει προ τού βασιλέως Αλεξάνδρου το, «Ευλογημένος ο ερχόμενος».
Δάφνες, μυρτιές και ροδοπέταλα είχαν στρωθεί στους δρόμους γιά να περάσει ο απελευθερωτικός Ελληνικός Στρατός. Μετά την λειτουργία παρουσιάστηκε ο βούργαρος επίσκοπος Νικόδημος, και ευχήθηκε στον βασιλέα την επανίδρυση τής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την στέψη του στην Αγιά-Σοφιά.
_____________________________________
[Κείμενο: Η οριστική απελευθέρωση της Θράκης τον Μάϊο και Ιούλιο του 1920 (http://ellinoistorin.gr/?p=11203)]
(Εικόνα: Στην φωτογραφία, ο βασιλεύς Αλέξανδρος εισέρχεται στην Αδριανούπολη.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου