Συμβολή στον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση της πόλης της Νέας Ορεστιάδας
Κείμενο-φωτογραφίες : Δημήτρης Γκεντσίδης
Σελιδοποίηση : Αθανάσιος Μαρίφης
Η εργασία παρουσιάστηκε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού της Ορεστιάδας , που έγινε στη Νέα Ορεστιάδα στις 14-16 Μαΐου 2021
Μέρος 20ο
Ας μεταφερθούμε στα πρώτα χρόνια της Νέας Ορεστιάδας από ένα εξαιρετικό άρθρο της εφημερίδας «Το Βήμα της Θράκης», Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 1928…
«Δροσερή όπως πάντα, νοικοκυρεμένη, ανοιχτόκαρδη, γελαστή, η ωραία νεογέννητη πόλη συγκεντρώνει όχι μόνο τον κόσμο των περιχώρων, αλλά και πολλούς ξένους, οι οποίοι μένουν εκστατικοί μπροστά στην αλματώδη πρόοδό της.
Το παζάρι που γίνεται το Σάββατο της δίνει μια όψη πολυπληθούς πόλης, στην οποία βρίσκει κανείς και του πουλιού το γάλα ακόμη. Φιλόξενος, ευπροσήγορος, αισθηματικός κόσμος με το ευχάριστο μειδίαμα στα χείλη υποδέχεται κάθε ξένο, έτοιμος να του δώσει κάθε ευκολία.
Το Ζαχαροπλαστείο του Δημητρίου Γκεντσίδη – εργοστάσιο κάθε είδους ζαχαροπλαστικής και ιδίως χαλβάδων που εξάγονται παντού σε μεγάλες ποσότητες, είναι ανώτερο και από τα ζαχαροπλαστεία που λειτουργούν στις μεγαλουπόλεις.
Το Εμποροραφείο του πραγματικού τζέντλεμαν Γ. Καραδημήτρη διακρίνεται για την αριστοτεχνική εργασία του και την ευρωπαϊκή κομψότητά του.
Τέλειος και ως τεχνίτης και ως άνθρωπος ο Ισραηλίτης ράπτης Μώις Κάλβο, που διακρίνεται για τα φιλελληνικά του αισθήματα.
Οι Χατζηπλατσής και Κωνσταντινίδης, νέοι με πολλά εμπορικά προσόντα, διευθύνουν το πλουσιότατο κατάστημα αποικιακών που τροφοδοτεί ολόκληρη την περιφέρεια.
Το εστιατόριο του Δ. Ρουσάκη, άμεμπτο σε καθαριότητα και πλουσιότατο σε παντοειδή φαγητά συγκεντρώνει τον καλύτερο ντόπιο και ξένο κόσμο, που παίρνει κατόπιν το γλύκισμά του στο Κεντρικό Καφέ Ζαχαροπλαστείο του Ιω. Αποστόλου, άριστου τεχνίτη και τελειότατου ανθρώπου.
Ο ευγενέστατος καλλιτέχνης κουρέας Θ. Κοψίδης, το τεχνικό ψαλίδι του οποίου αναγνωρίζει ολόκληρος ο θηλυκός κόσμος, που αποτελεί την εκλεκτή πελατεία του, κατόρθωσε να παρουσιάσει ένα κουρείο πραγματικό κομψοτέχνημα, εφάμιλλο των κουρείων των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων.
Ο Παν. Ζαχαριάδης, αριστοτέχνης επιπλοποιός, καίτοι απασχολημένος από την πολλή εργασία του, με δέχεται ευγενέστατα και μου επιδεικνύει με μετριοφροσύνη τα λεπτοκαμωμένα έπιπλά του, τα στερεότατα κουφώματα, τα οποία κάθε μέρα παραγγέλλονται από τους οικοδομούντες.
Μικρά και χωρίς καμιά πολυτέλεια τα υποδηματοποιεία των Σταύρου Ατσίκη και Γ. Ζησούδη, αξιοθαύμαστα όμως για τη στέρεη κομψή εργασία, που γίνεται εκεί μέσα από τους ίδιους τους καταστηματάρχες, δοκιμασμένους τεχνίτες και αισθηματικούς πατριώτες.
Ο Μιχ. Μαργαριτίδης, γνωστός από την Αδριανούπολη για τα παλιά κρασιά του και τους ορεκτικούς μεζέδες, διατηρεί και το ξενοδοχείο Δημοκρατία, με το οποίο εξυπηρετεί πληρέστατα το γεωργικό κυρίως κόσμο.
Χάρη στο προοδευτικό πνεύμα του Αλεξ. Πριγκόπουλου, η Νέα Ορεστιάδα απόκτησε τέλειο ατμοκίνητο μηχανουργείο που διακρίνεται για την επιμελημένη και στέρεη εργασία, που εκτελείται με πρωτοφανή ταχύτητα.
Με ένα μυστικό όνειρο μέσα στην καρδιά μας εγκαταλείπουμε την ωραία πόλη, με την επιφύλαξη να μιλήσουμε και για τους άλλους καταστηματάρχες σε προσεχή στήλη μας»... (εφημερίδα: Βήμα της Θράκης 1928).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου