Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017

Ο Άγιος Εύπλους – Aziz Efplus Kilisesi / Has Yunus Bey Turbesi


Ο άγιος Εύπλους, ο διάκονος, έζησε στην Κατάνη της Σικελίας στα χρόνια του σκληρού διώκτη των χριστιανών Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού (αρχές του 4ου αιώνα). Επειδή ήταν χριστιανός συνελήφθη και βασανίστηκε σκληρά˙ συνέτριψαν τις κνήμες του και έγδαραν τα αυτιά του με πυ­ρακτωμένα σιδερένια νύχια. Αποκεφαλίστηκε στις 11 Αυγούστου του 304 μ.Χ.

 

«Εύπλους» σημαίνει τον «καλό πλου», το καλό θαλασσινό ταξίδι. Τον Άγιο Εύπλου τιμούσαν στην Αίνο της Ανατολικής Θράκης. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τα πλοία της υπήρξαν σημαντική ναυτική δύναμη. Στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας αρκετοί καπεταναίοι και μεμονωμένα παλληκάρια της, έσπευσαν στην επαναστατημένη τότε Ελλάδα και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους. Το 1821, όταν ξέσπασε η Επανάσταση εναντίον της Οθωμανικής κυριαρχίας, η Αίνος αριθμούσε 300 πλοία περίπου, τα οποία όργωναν τη Μεσόγειο, κουβαλώντας όλα τα αγαθά. Το παρεκκλήσιο του Αγίου Εύπλου στο λιμάνι της Αίνου έδινε την ευλογία του για καλό θαλασσινό ταξίδι στους Αινίτες μιας και η πόλη που βασιζόταν στο εμπόριο ήταν περίφημη για τη ναυτοσύνη της.

 Ο αρχιτεκτονικός τύπος του ναού είναι ελεύθερος σταυρός και είναι πέτρινος. Με την ανακατάκτηση από τους Οθωμανούς ο Άγιος Εύπλους έγινε οθωμανικό νεκροταφείο και στην εσωτερική νότια κεραία του τάφθηκε ο ναύαρχος και διοικητής των χερσαίων δυνάμεων και κατακτητής της Θάσου, Has Yunus Bey.

Οι πληροφορίες απ΄το  https://pameaino.wordpress.com/%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%83-%CE%B5%CF%85%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%83/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου