Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

16 Οκτωβρίου 1912 . Η πρώτη αναγνωριστική πτήση με βουλγαρικό στρατιωτικό αεροπλάνο πάνω από την Αδριανούπολη

Εισαγωγική σημείωση : Η πρώτη χρήση αεροπλάνου σε πραγματική μάχη έγινε το 1911 όταν οι Ιταλοί βομβάρδισαν τουρκικό στρατόπεδο στη Λιβύη . Στον A` Βαλκανικό πόλεμο (1912) η Βουλγαρική αεροπορία βομβάρδισε τουρκικές θέσεις στην Αδριανούπολη , τη στιγμή που η Ελληνική αεροπορία έκανε , πάνω από τα Δαρδανέλλια , την πρώτη πολεμική επιχείρηση με συνδυασμό ναυτικού και αεροπορίας

Στις 16 Οκτωβρίου 1912 για πρώτη φορά η αεροπορία μας έκανε στρατιωτική πτήση . Από εκείνη την ημέρα και μετά , κάτω από πολύ δύσκολες και αντίξοες καιρικές συνθήκες οι πιλότοι μας έκαναν πολλές πτήσεις πάνω από τις θέσεις του εχθρού στην πολιορκημένη Αδριανούπολη . Μαζί με τους πιλότους βρίσκονταν στρατιωτικοί παρατηρητές και ανταποκριτές από πολλές χώρες . Οι ανταποκρίσεις τους δημοσιεύτηκαν στις σελίδες των εφημερίδων όλου του κόσμου.


Στις 16 Οκτωβρίου 1912 οι υποσμηναγοί  Ράντουλ Μίλκοφ-πιλότος  και Πρόνταν Ταρακτσίεφ-παρατηρητής έκαναν για πρώτη φορά στην ιστορία της πολεμικής αεροπορίας αναγνωριστική πτήση πάνω από τον εχθρό στην Αδριανούπολη και τις οχυρώσεις της . Ανακάλυψαν σημαντικά στοιχεία , όπως μετακινήσεις στρατευμάτων από τον έναν τομέα στον άλλον , θέσεις πυροβολικού , στρατιωτικές αποθήκες πυρομαχικών και πολλά άλλα σημαντικά για την εξέλιξη του πολέμου , όπως κινήσεις του εχθρού στο χωριό Καντίνκιοϊ που ετοίμαζαν δυσάρεστες εκπλήξεις στα στρατεύματά μας.
Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα , που διαβίβαζαν οι υπηρεσίες πληροφοριών, η διοίκηση πήρε γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα που προξένησαν μεγάλες απώλειες στους εχθρούς.
 Αυτή η ημερομηνία - 16 Οκτωβρίου 1912 - αποτελεί σταθμό στην πολεμική αεροπορία , όπως επισημαίνουν σε μελέτες τους ξένοι συγγραφείς.

Να πώς περιγράφει ο υποσμηναγός πιλότος Ράντουλ Μίλκοφ αυτή την ιστορική πτήση :
 «Πετάξαμε με κατεύθυνση την Αδριανούπολη. Ήμασταν σε ύψος 500 μέτρων , όταν περάσαμε πάνω από τη γραμμή του μετώπου. 2 χιλιόμετρα πίσω από τη γραμμή χαρακωμάτων του εχθρού , μια τουρκική πυροβολαρχία κινούνταν προς τη γραμμή του μετώπου. Μετά από λίγο βρεθήκαμε πάνω από την Αδριανούπολη .Ο δυνατός ήλιος της Θράκης φώτιζε το δάσος από τους μιναρέδες στα τζαμιά της πόλης και ανάμεσά τους δέσποζαν οι τέσσερις μιναρέδες του τζαμιού Σελιμιέ . Ήμασταν λίγο ψηλά και μπορούσαμε να διακρίνουμε την ταραχή που προκάλεσε στο στρατό και στον πληθυσμό η παρουσία μας . Στους δρόμους και στις πλατείες εκατοντάδες άνθρωποι με τουρμπάνια προσεύχονταν στον Αλλάχ. Κανένας Τούρκος δεν είχε δει ποτέ ένα τόσο μεγάλο πουλί να πετάει . Άρχισαν να μας ρίχνουν με τουφέκια και πολυβόλα.
Πήγαμε δυτικά στο σταθμό του Καραγάτς , όπου η παρουσία μας προκάλεσε την ίδια αναστάτωση . Κατευθυνθήκαμε βόρεια προς το οχυρό Χιντιρλίκ (σ.τ.μ. : δίπλα στο χωριό Γιλντιρίμ) και το χωριό Καντίνκιοϊ .Πάνω από αυτό το χωριό δοκιμάσαμε μεγάλη χαρά , γιατί στα ΝΑ του χωριού ανακαλύψαμε ένα σημαντικό στρατόπεδο του εχθρού , που αποστολή του ήταν να αιφνιδιάσει τις δυνάμεις μας. Επειδή ο καιρός ήταν καλός , πετάξαμε δυτικά προς το Παπάς Τεπέ και μπορέσαμε να δούμε τα βαθιά χαρακώματά του. Μέσα σ` αυτά κρύβονταν δυο συντάγματα πεζικού.
Μετά από αυτή τη γεμάτη πληροφορίες πτήση κατευθυνθήκαμε πίσω στις γραμμές μας . Πλησιάσαμε στο αεροδρόμιο . Είδαμε το πλήθος που μας περίμενε . Ύστερα από μια ώρα και είκοσι λεπτά προσγειωθήκαμε. Όλα τα πρόσωπα ήταν γεμάτα περιέργεια . Να μάθουν λεπτομέρειες από το πεδίο της μάχης . Οι προσπάθειές μας ανταμείφθηκαν αμέσως με παράσημο ανδρείας . Όλοι οι ξένοι ανταποκριτές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την πρώτη πολεμική πτήση στον κόσμο και οι συνάδελφοί μας αεροπόροι μας βομβάρδισαν με ερωτήσεις . Ενημερώσαμε αμέσως το αρχηγείο για τα αποτελέσματα της πτήσης μας . Σ` αυτή την πτήση και οι δυο μας –ο υποσμηναγός Ταρακτσίεφ κι εγώ πήραμε το «βάπτισμα του πυρός» στον αέρα – η ουρά του αεροπλάνου μας «στολίστηκε» με τέσσερις τρύπες ».

Πέταρ Κοκίλεφ
«Το βάπτισμα του πυρός με αεροπλάνο»
Περιοδικό Δούμα
Σόφια , 19 Οκτωβρίου 2004





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου