Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016

26 Μαρτίου 1913. Η κατάληψη της Αδριανούπολης και η παράδοση του Σουκρή πασά

Βουλγαρικός στρατός –Σελιμιέ

Στις 24 Μαρτίου 1913 ο συμμαχικός στρατός ( Βούλγαροι και Σέρβοι ) άρχισε την τελική επίθεση εναντίον της Αδριανούπολης . Όλη μέρα βομβάρδιζε την πόλη και τις γύρω θέσεις του μετώπου  εκτός από τον ανατολικό τομέα , για να παραπλανήσει τον εχθρό.

Σερβικό πυροβολικό

 Την επόμενη ημέρα (25 Μαρτίου) το πρωί το πεζικό άρχισε τις επιθέσεις στο βόρειο , στο νότιο και στο δυτικό τομέα του μετώπου . Καταλήφθηκε ο βόρειος τομέας , αλλά οι Τούρκοι αντιστέκονταν σθεναρά στα νότια και στα δυτικά . 
Χάρτης στην αγγλική γλώσσα
με τις θέσεις των αντιπάλων

Στον ανατολικό τομέα οι Βούλγαροι άρχισαν επιθέσεις , που σταδιακά έκαμψαν την τουρκική αντίσταση και αχρήστευσαν το τουρκικό πυροβολικό.

Ο στρατηγός Γκεόργκι Βαζώφ , 
διοικητής του βουλγαρικού στρατού στον ανατολικό τομέα του μετώπου

Γύρω στα μεσάνυχτα οι Τούρκοι ήταν σε δυσχερή θέση σε όλα τα σημεία του μετώπου και μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να ανακαταλάβουν τις θέσεις τους ιδιαίτερα στο δυτικό και στο νότιο τομέα , επικράτησε πανικός και  άρχισαν να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.

Στις 26 Μαρτίου 1913 , στις 5.30 το πρωί , ο Σέρβος στρατηγός Στεπάν Στεπάνοβιτς  έστειλε στρατιώτες για να βοηθήσει τους Βούλγαρους στον ανατολικό τομέα του μετώπου , που έπεσε μετά από πολύ σκληρή και φονική μάχη γύρω στις 8 το πρωί.
Στις 8.30 δυο Οθωμανοί αξιωματικοί πήγαν στο 20ο σερβικό σύνταγμα , για να διαπραγματευτούν την τύχη του Σουκρή πασά , διοικητή του τουρκικού στρατού , που υπεράσπιζε την Αδριανούπολη . Επειδή δεν πήραν απάντηση , ο Σουκρή πασάς έστειλε τον υπασπιστή του στο 20ο σύνταγμα με το μήνυμα ότι θέλει να διαπραγματευτεί με το στρατηγό Στεπάν Στεπάνοβιτς. Ο Στεπάνοβιτς απάντησε ότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένος από το γενικό διοικητή (το βούλγαρο στρατηγό Νικόλα Ιβάνωφ) να κάνει διαπραγματεύσεις και ότι έπρεπε ο πασάς να απευθυνθεί  σ` αυτόν.
 Στο μεταξύ η μεραρχία Τίμοκ κατέλαβε τη γραμμή Φόροβα , ανάμεσα στον Έβρο και στον Τούντζα και η μεραρχία του Δούναβη κατέλαβε το σημείο Παπάς Τεπέ.  Έτσι καταλήφθηκαν ολοκληρωτικά ο βόρειος και ο δυτικός τομέας του μετώπου.

Σερβικός χάρτης
με τις θέσεις των αντιπάλων

Η μάχη είχε κριθεί : η κύρια αντίσταση του τουρκικού στρατού είχε καμφθεί . Γύρω στις δέκα το πρωί μονάδες του συμμαχικού στρατού άρχισαν να εισέρχονται στην Αδριανούπολη .
Ο βουλγαρικός στρατός εισέρχεται στην Αδριανούπολη

Η πρώτη στρατιωτική μονάδα που μπήκε στην πόλη 
ήταν το βουλγαρικό σύνταγμα Γιάμπολ
Ο στρατιώτης Γκεόργκι Μίχοφ από αυτό το σύνταγμα ύψωσε τη βουλγαρική σημαία 
στο Σελιμιέ τζαμί , όπου είχαν καταφύγει πολλοί κάτοικοι της πόλης.

Σέρβοι και Βούλγαροι στρατιώτες 
μπροστά στο τέμενος Σελιμιέ

Ο στρατηγός Στεπάνοβιτς κινήθηκε πίσω από τη γραμμή του μετώπου της μεραρχίας του Δούναβη και στις 11 η ώρα ήταν στο Μπεκτσή Τεπέ , δίπλα στο χωριό Μαράσια , που καταλήφθηκε από το 4ο Σερβικό σύνταγμα .Μετά από  συνεννοήσεις και διαπραγματεύσεις  ο Σουκρή πασάς παραδόθηκε γύρω στις 12.30 στο σερβικό στρατό.

Ο Σουκρή πασάς παραδίδει το ξίφος του
στον ανώτατο διοικητή του συμμαχικού στρατού
Νικόλα Ιβάνωφ

 Οδηγήθηκε στον ανώτατο διοικητή Νικόλα Ιβάνωφ στον οποίο παρέδωσε το ξίφος του και αυτός με τη σειρά του τον έστειλε , ως αιχμάλωτο πολέμου , στη Σόφια.


Κείμενα και φωτογραφίες από το άρθρο 
« Η πολιορκία της Αδριανούπολης »
από τη σερβική και τη βουλγαρική Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου