Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Η Αδριανούπολη πριν από τον Αδριανό και τους Ρωμαίους

Την πόλη που σήμερα τη λέμε Αδριανούπολη ή  (Αδριανού), όπως την έλεγαν οι Έλληνες κάτοικοί της μέχρι το `22,  πιο παλιά από παλιά αλλά όχι και ολωσδιόλου παλιά, τον καιρό δηλαδή του Ορέστη, γύρω στον 8ο και κάτω αιώνα π.Χ. την κατοικούσε ένας λαός που λεγόταν  Βήσσες ή Βεσσοί.
Λαός λίγο άγριος ανάμεσα σε άλλες άγριες επιθετικές φυλές, πράγμα που τους ανάγκασε να κτίσουν και να οχυρώσουν τον οικισμό τους μέσα στο πέταλο του ποταμού Τάξου ή Τούντζα ή Τόνσου, γιατί τους παρείχε και μια επί πλέον φυσική οχύρωση προς τα δυτικά  και νότια.
Τότε το όνομά της το ξέρουμε ως Ουσκουδάμα. 
Αργότερα  στα μέσα του 5ου αιώνα ήρθαν οι Οδρύσσες, ένας άλλος λαός με βασιλιάδες ικανούς, όπως ο Όδρυσος, που έδωσε και το όνομά του στο λαό του, αλλά και άλλοι ικανοί όπως ο Σεύθης, ιδιαίτερα ο Γ΄ και ο Κότυς ο Ε΄, και ανέπτυξαν  πολιτισμό από τις εμπορικές σχέσεις τους με τους Έλληνες,  και  μετέφεραν και πολιτισμό καθώς ήταν φιλοπρόοδοι.

Γεωγραφική θέση της Αδριανούπολης από πολύ ψηλά… 
Η προσπάθεια να φαίνεται σαν δορυφορική φωτογραφία είναι απίθανη. 

Σύμφωνα με  το «Ζω» φαντάζομαι πως έτσι θα τη θαυμάζουν και ο Σεύθης, 
και ο Ορέστης με τον Αδριανό και όλοι όσοι πέρασαν από `δω μέχρι τον Μ. Κεμάλ

Η γλώσσα τους άγνωστη και άσχετη προς την Ελληνική, που όμως επειδή ήταν και πιο όμορφη αλλά και μπορούσε να εκφράσει πολλά περισσότερα από εκείνα που τους επέτρεπε η δική τους, τη δέχτηκαν ως διπλωματική γλώσσα και  μόλις το διαπίστωσαν την άφησαν να τους κατακτήσει.
Μέχρι και ο μεγάλος Σεύθης μιλούσε καλά ελληνικά, το δε κράνος του έφερε στα Ελληνικά το όνομά του, ως «Σεύθη ειμί», -είμαι του Σεύθη-, που ήταν αρχαιοελληνική συνήθεια να διεκδικούν τα αντικείμενά τους.
Άρχισαν έτσι ένα αλισβερίσι -πάρε δώσε- πολύ πριν από τον 5ο  π.Χ. αιώνα και  οι σχέσεις που κόντευαν να ξεχαστούν από τον καιρό του Ορέστη, ήρθαν κι’ έδεσαν και έγιναν νύχι με κρέας, ώστε την εποχή του Περικλή είχαν σχεδόν εξελληνιστεί.

Ο μεγάλος βασιλιάς Σεύθης ο Γ΄ αμέσως μετά την εύρεσή
του κατά τις ανασκαφές της Σευθούπολης στη Βουλγαρία

και τα νομίσματα στ’ όνομά του


Ιωάννης Αλατζάς
" Ζω την Αδριανούπολη "
Αδριανούπολη 2014



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου