Το μοναδικό κτίριο που υπήρχε πριν από το 1923 στην τοποθεσία Κουμ-Τσιφλίκ , όπου ιδρύθηκε η Νέα Ορεστιάδα , ήταν το οίκημα των εργατών της σιδηροδρομικής γραμμής στο 129ο χιλιόμετρο συν 100 μέτρα
Στις 27 Μαΐου 1923 οι κάτοικοι του Καραγάτς πληροφορήθηκαν ότι το Καραγάτς θα δοθεί στην Τουρκία και ότι πρέπει να φύγουν .
Στις 3 Ιουνίου σε σύσκεψη προτάθηκε από τον Κωνσταντίνο Περεντίδη ως χώρος εγκατάστασης το Κουμ-Τσιφλίκ , 17 χιλιόμετρα νότια του Καραγάτς .Επιτροπή το επισκέφθηκε και σε νεότερη σύσκεψη αποφασίστηκε , μετά από πίεση των γεωργών , η εγκατάσταση του πληθυσμού να γίνει εκεί .
Αποφασίστηκε το όνομα του νέου οικισμού : Νέα Ορεστιάδα .
Τον Ιούλιο του 1923 άρχισε η μεταφορά των κατοίκων του Καραγάτς στη νέα πόλη , στη Νέα Ορεστιάδα , με κάρα , τρένα και άμαξες . 900 οικογένειες είχαν δηλώσει εγγράφως ότι θα εγκατασταθούν στη Νέα Ορεστιάδα .
Τα εγκαίνια της νέας πόλης αποφασίστηκε να γίνουν την Κυριακή 12 Αυγούστου 1923 .
Το πρωί έκτακτο τρένο πήρε από το Καραγάτς τις αρχές και πολλούς κατοίκους , σταμάτησε στη Νέα Ορεστιάδα , όπου κατέβηκαν οι κάτοικοι .
Επιτροπή με επικεφαλής το Μητροπολίτη Πολύκαρπο πήγε στο Ουρλί -σημερινό σταθμό του Νέου Χειμωνίου-όπου υποδέχτηκε το Γενικό Διοικητή Θράκης Σπύρο Δάσιο , που έφτασε με την τακτική αμαξοστοιχία .
Πήγαν στη Νέα Ορεστιάδα , όπου τους υποδέχτηκε πλήθος κόσμου , και μετά τις σχετικές ομιλίες
ο Μητροπολίτης Πολύκαρπος έκανε τον αγιασμό και είπε τις σχετικές ευχές . Μετά τέθηκε ο θεμέλιος λίθος δημοσίων κτιρίων .
Η ζωή της νέας πόλης - επίσημα πια - άρχιζε .
Ο Μητροπολίτης Πολύκαρπος μετά την τελετή των εγκαινίων αγιάζει με Αγιασμό την τοποθεσία .
Ο Μητροπολίτης Πολύκαρπος Βαρβάκης
Σπύρος Δάσιος , Γενικός Διοικητής Θράκης , θεμελιωτής και δημιουργός της Νέας Ορεστιάδας
Πηγή : Τάκη Χρ. Τσονίδη : Η Ορεστιάδα μας
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέων Ορεστιάδος , 1980
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου