Γιλντιρίμ ( Yıldırım Mahallesi )
Το προάστιο Γιλντιρίμ βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα της Αδριανούπολης , στη δεξιά όχθη του Τούντζα . Είναι χτισμένο στην ανατολική πλαγιά του λόφου Hidirlik .
Πήρε το όνομά του από το σουλτάνο Βαγιαζήτ Α` ( 1360-1403 ) που γεννήθηκε στην Αδριανούπολη , όταν η πόλη ήταν πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας . Ο Βαγιαζήτ πήρε το προσωνύμιο Γιλντιρίμ ( κεραυνός ) από τον τρόπο που πολεμούσε , σαν κεραυνός .
Το συγκρότημα του Βαγιαζήτ Β` ( ΙΙ Beyazit Kulliyesi ), σήμερα Μουσείο Υγείας
Στο Γιλντιρίμ έμεναν πολλοί Έλληνες , όπως σε όλη την Αδριανούπολη , που μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922 εγκατέλειψαν τις εστίες τους και κατέφυγαν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας , κυρίως στη Δυτική Θράκη .
Στα αξιοθέατα του προαστίου Yıldırım είναι το τζαμί του Βαγιαζήτ του Κεραυνού , η παλιά σταυροειδής εκκλησία των Τριών Ιεραρχών , που μετατράπηκε σε τζαμί το 1400 .
Yildirim Camii
Από το παλιό Πτωχοκομείο ( Eski Imaret ) της εποχής του Βαγιαζήτ του Κεραυνού , έμεινε μόνο η καπνοδόχος από την κουζίνα του μαγειρείου για τους φτωχούς ( Aş Avi ) και βρίσκεται στην αυλή του τζαμιού .
Παλιό Πτωχοκομείο ( Eski Imaret )
Το τζαμί του Gazi Mihal του 1422 , στην όχθη του ποταμού Τούντζα , στο δεξιό μέρος της γέφυρας Gazi Mihal Beylerbeyi και το Πτωχοκομείο του Gazi Mihal (Orta Imaret) .
Gazi Mihal Camii
Πτωχοκομείο του Gazi Mihal
Το συγκρότημα του Βαγιαζήτ Β` ( II Beyazit Kulliyesi ) που κατασκευάστηκε από το 1484 μέχρι το 1488 και περιλαμβάνει τζαμί , ιατρική σχολή ,Πτωχοκομείο (Yeni Imaret) , βιβλιοθήκη και από το 1997 είναι Μουσείο Υγείας .
Συγκρότημα Βαγιαζήτ Β` (σήμερα Μουσείο Υγείας )
Η γέφυρα Yalniızgöz (1567 ) , έργο του αρχιτέκτονα Σινάν , η γέφυρα του Βαγιαζήτ του 2ου (1488 ) και η γέφυρα Saraçhane (1451 ) ,
όλες πάνω στον Τούντζα ,
στην περιοχή του συγκροτήματος του Βαγιαζήτ Β` οι δύο πρώτες
και των οθωμανικών ανακτόρων η τρίτη .
Γέφυρα Yalnızgöz ( 1567 )
Γέφυρα του Βαγιαζήτ του Β`
Γέφυρα Saraçhane
Στο λόφο Hidirlik ιδρύθηκε το 15ο αιώνα το μοναστήρι των Μπεκτασήδων δερβίσηδων Hünkar Dede Dergâhı . Το 1641 , όπως γράφει ο Εβλιγιά Τσελεμπή, γκρεμίστηκε και ξαναέγινε επί Μεχμέτ του 4ου (1642-1693) .
Hunkar Dede Dergahı
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου