Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

" Επαγγελματίες και επαγγέλματα : από την Αδριανούπολη στη Νέα Ορεστιάδα " - Μέρος 6ο

Συμβολή στον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση της πόλης της Νέας Ορεστιάδας

 Κείμενο-φωτογραφίες : Δημήτρης Γκεντσίδης

 Σελιδοποίηση : Αθανάσιος Μαρίφης

Η εργασία παρουσιάστηκε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού της Ορεστιάδας , που έγινε στη Νέα Ορεστιάδα στις 14-16 Μαΐου 2021

Μέρος 6ο

31. Μπαλικτσήδες (ψαράδες κυρίως στα ποτάμια)

Ψαράδικο του Τάσου Πουλόπουλου .
Το ποταμίσιο ψάρι το κρεμάσανε δίπλα στο κρεοπωλείο του Θ. Λουκίδη .
Νέα Ορεστιάδα



32. Αχτσήδες (μαγείρευαν φαγητά κατσαρόλας). Στην Αδριανούπολη τα φαγητά ήταν πλούσια σε ποικιλία και γεύσεις. Στον κεντρικό δρόμο τα πιο γνωστά εστιατόρια ήταν το Αβέρωφ, η Κωνσταντινούπολις και το Αμερική. Στη Νέα Ορεστιάδα ήταν ο Παΐσιος Μονασίδης (ο Ρώσος) Αναστάσης Ιωαννίδης, ο Κωνσταντίνος Πατλακίδης, ο Ιάκωβος Κιοσσές, ο Δημήτρης Ρουσάκης και ο Δημήτρης Παραπαγγίδης – Στάθης Σταθακίδης. Τα φαγητά που μαγείρευαν συνήθως ήταν ο καπαμάς (κρέας τεμαχισμένο κοκκινιστό με πιλάφι ή πλιγούρι), σαρμάδες (συκώτι τυλιγμένο σε σκέπη εντοσθίων), παπουτσάκια (μελιτζάνες με κιμά), ιμάμ μπαϊλντί (μελιτζάνες νηστήσιμες), κολοκυθάκια γιαχνί ή με κιμά, μπάμιες με αρνί, κεφτέδες με σάλτσα, πατάτες γιαχνί και τας κεμπάμπ (κουσκούς ή μακαρόνια, με κοκκινιστό κρέας κομματιαστό).

Ο μάγειρας Πατλακίδης Κ. σε ώρα σερβιρίσματος
με τον Αν. Δερμετζόπουλο

Παΐσιος Μανασιάδης , Ιωαννίδης Αναστάσης
Εστιάτορες (λοκαντατζήδες) στη Νέα Ορεστιάδα

Εστιατόριο " Ρόδων " του Σταθακίδη Στάθη
στη Νέα Ορεστιάδα




33. Μουτάφηδες (κατασκευαστές τρίχινων επίπλων)

34. Μπαχτσεβάνηδες (κηπουροί). Με την πλούσια παραγωγή τους σε λαχανικά, ντομάτες, τροφοδοτούσαν την αγορά της Αδριανούπολης. Από το Καραγάτς έως την Αδριανού και από τη Μπόσνα έως το Ντεμερντές υπήρχαν αξιόλογοι λαχανόκηποι, λόγω των πλούσιων νερών. Μπαχτσέδες φημισμένοι ήταν του Τοπούρογλου, του Θαλασσινού, του Σίσκογλου, του Καραγκιόζογλου και του Δημητριάδη στο Καραγάτς.

35. Αχτάρηδες. Ψιλικατζήδες που πωλούσαν βότανα, μαντζούνια, μπαχάρια, μαστίχα, αλλά και χάντρες, μπρουντζοκέφαλα καρφιά για το στολισμό των αλόγων, εργαλεία αλλά και φωτιστικό πετρέλαιο. Ένα άλλο αντικείμενο, πολύ χρήσιμο τα χρόνια εκείνα, ήταν τα φανάρια αποθήκευσης τροφίμων (με συρμάτινες σίτες που εμπόδιζαν την είσοδο εντόμων κλπ). Χαρακτηριστικά προϊόντα τους ήταν το Κίνακίνα (κινίνο για παυσίπονο), πικρόξυλο (για πονόκοιλο), αλλά έκαναν κι άλλα γιατροσόφια.

Παντοπωλείο (αχταράδικο) στη Νέα Ορεστιάδα


36. Καζαντζήδες (χαλκιάδες)

37. Μπερμπέρηδες (κουρείς). Τα μπαρμπέρικα της Αδριανούς δεν ήταν μόνο κουρεία για άνδρες, αλλά παρείχαν και πρακτικές ιατρικές συνταγές για τριχοφάγο και για άλλες δερματικές αρρώστιες (γιαράδες και φότα…). Ακόμη έκαναν αφαίμαξη με βδέλλες, μέχρι και εξαγωγές δοντιών. Οι Τούρκοι κουρείς μάλιστα έκαναν και περιτομές (σουνέτ).

1939 . Κουρείο του Ισσάκ Καμπάι στην πλατεία της Νέας Ορεστιάδας

1947 . Κουρείο του Θρασύβουλου Κοντοδήμου .
 Αρχικάλφας  Μπαξεβανίδης Χρήστος




1955. Στο  κουρείο του Βαΐτση, 
ώρα του κουρέματος για τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια .....



38. Δουλγκέρηδες (χτίστες)

39. Μουμτζήδες (κηροποιοί)

40. Τσιλιγκίρηδες (κλειδαράδες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου