Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Τα χάνια της Αδριανούπολης - 1


          Τα χάνια:

Στην Αδριανού χάνια υπάρχουν αρκετά. Τα πιο γνωστά είναι:
Το  Εκμεκτσίογλου ή και Αϊσέ Καντήν χάνι.
Κτίστηκε το 1609 με εντολή του σουλτάνου Αχμέτ του Α΄. Παρουσιάζει μια ετερότητα προς τα συνηθισμένα χάνια (πανδοχεία) και αυτή είναι τα δύο μεγάλα σαλόνια του, τα οποία δεν επικοινωνούν με την αυλή.
Είναι πετρόκτιστο και μονώροφο.
Είναι εξαιρετικός χώρος πολλών πολιτιστικών και όχι μόνο εκδηλώσεων .

Στη φωτογραφία της αίθουσας φαίνονται καθαρά τα φωτισμένα τζάκια του χώρου, για να πάρει κανείς μια ιδέα του εσωτερικού των πανδοχείων. Τζάκι και φιλοξενούμενος, και φυσικά υπήρχαν χωρίσματα


Η εσωτερική μεγάλη αίθουσα στα δεξιά μπαίνοντας.

Τα Κερβανσαραϊλάρ - πανδοχεία- εξυπηρετούσαν ανθρώπους που ταξίδευαν με δικά τους μέσα, που ήταν συνήθως άλογα ή καμήλες ή ακόμα και βόδια που έσερναν βαριά κάρα.
 Τα πανδοχεία λοιπόν έπρεπε να διαθέτουν και τους ανάλογους για τα υποζύγια χώρους.

Η Μεγάλη αυλή και η είσοδος στο κυρίως κτίσμα. 
Δεξιά και αριστερά  εκτείνονται οι μεγάλες αίθουσες. Στο χώρο που βλέπετε γύρω γύρω υπήρχαν υπόστεγα για να σταυλίζονται τα υποζύγια και να σταθμεύουν οι άμαξες.

Ντεβετζή Χαν

Το Ντεβετζή Χαν.

Το Ντεβετζή Χαν είναι το δεύτερο, μετά το ανωτέρω Εκμεκτσίογλου, μεγάλο χάνι που χρησιμοποιείται για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Καθώς συνάγεται από την τεχνική κατασκευής του, τοποθετείται στις κατασκευές του 15ου αιώνα. Είναι διώροφο και έχει 31 δωμάτια.

Οικοδομήθηκε με σκοπό να αποθηκευτούν όλα τα λεγόμενα “κατάστιχα” (τα ντεφτέρια ), γι’ αυτό είναι γνωστό και με το όνομα Ντεφτέρχαν.
Από τα μέσα του 19ου και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή. Παρέμεινε σχεδόν εγκαταλειμμένο για πολλά χρόνια. Αναπαλαιώθηκε από τη Νομαρχία και χρησιμοποιείται για ποικίλες εκδηλώσεις

Χώρος εισόδου του χανιού. 
Στο χώρο αυτό γίνονται πολλές εκδηλώσεις

Άλλη μια όψη από ψηλά από το μιναρέ του Ιούτς Σιερεφελή


Ιωάννης Αλατζάς
« Ζω την Αδριανούπολη »
Αδριανούπολη 2014







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου