Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Ο Μπαχά ου'λλάχ στη Αδριανούπολη κατά Albert Dumont - Albert Dumont'a göre Edirne'deki Baha'u'llah

 Ο Μπαχά ου'λλαχ  (γεννημένος ως Ḥusayn-Alí, 12 Νοεμβρίου 1817 - 29 Μαΐου 1892) ήταν Πέρσης θρησκευτικός ηγέτης που ίδρυσε την πίστη του Μπαμπισμού (Babism) παρακλάδι του σιιτισμού με μεσσιανικές πεποιθήσεις.

 Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας (ο πατέρας του ήταν ο Mirza Buzurg-i-Nuri, που διετέλεσε υπουργός σε κυβερνητικές θέσεις)  εξορίστηκε λόγω της προσήλωσής του στη μεσσιανική πίστη του Μπαμπ που ήταν παρακλάδι του σιιτισμού. Το 1863, στο Ιράκ, ανακοίνωσε για πρώτη φορά την αξίωσή του για αποκάλυψη από τον Θεό και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του σε περαιτέρω φυλάκιση και εξορία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι διδασκαλίες του περιστρέφονταν γύρω από τις αρχές της ενότητας και της θρησκευτικής ανανέωσης, που κυμαίνονταν από την ηθική και πνευματική πρόοδο έως την παγκόσμια διακυβέρνηση. Πηγή:https://en.wikipedia.org/wiki/Bah%C3%A1%CA%BCu%27ll%C3%A1h

 Κατά τη διάρκεια της πολυετούς εξορίας του, διέμενε επι τέσσερα χρόνια και στην Αδριανούπολη, όπου απεκτησε φήμη και έχαιρε σεβασμού και υπόληψης από τον μουσουλμανικό πληθυσμό της πόλης.

Ακριβώς μεσα στο διάστημα της εξορίας/παραμονής του στην Αδριανούπολη βρέθηκε εκεί -τον Αυγουστο του 1868 - και ο Γάλλος  αρχαιολόγος Albert Dumont, ο οποίος και περιγράφει σε τέσσερεις σελίδες (114-117) το τάγμα των Μπαμπιστών τους τρόπους και τις συνήθειές του, χωρίς όμως να αναφέρεται ειδικά σε αυτόν (τον Μπαχά ου'λλαχ ) ίσως γιατί ήδη είχε εξορισθεί με τους ακολούθους του στον τελευταίο τόπο της περιπετειώδους διαδρομής του, την Άκρα του Λιβάνου. Στην Αδριανούπολη πάντως έγραψε μία απο τις πλέον γνωστές εργασίες του ''Τον πίνακα του Αχμαντ''. Ο πίνακας αυτός απευθυνόταν σε έναν από τους πιό ένθερμους οπαδούς του που υπέφερε πολλές διώξεις, αφού είχε αποδεχθεί τη διδασκαλία του Μπαμπισμού και του ίδιου του Μπαχα'ου'λλαχ  . 

Υπάρχουν μόνον δύο φωτογραφίες του Μπαχαου'λλάχ, και αυτες τραβηγμένες στην Αδριανούπολη. 

 

Η οικογένεια και οι σύντροφοι του Μπαχά'ου'λλάχ στην Αδριανούπολη το 1868.

πηγή:  https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bahais_in_Adrianople.jpg

Tο σπίτι όπου διέμενε ο Μπαχα ου'λλάχ στην Αδριανούπολη. Πίσω διακρίνεται το Σελιμιέ.

© Axel Senders 1993



Περισσότερα γι' αυτόν και την περιπετειώδη εξορία του:

https://www.bahaullah.org/adrianople/reaction-people

 https://www.bahaullah.org/adrianople/arrival-arianople 

Το βιβλίο του Αlbert Dumont,  από όπου και τα προαναφερόμενα στοιχεία( στις σελίδες 104-107) μπορεί να βρεθεί εδώ:

https://anemi.lib.uoc.gr/metadata/9/b/a/metadata-02-0000450.tkl









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου