Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

π. Γεώργιος Μακαρώνης , αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως Αδριανουπόλεως


Ο πατήρ Γεώργιος .Σ. Μακαρώνης γεννήθηκε στη Βολισσό της Χίου στις 12 Ιανουαρίου του 1886.

Μετά τη Σχολή της ιδιαιτέρας πατρίδας του συνέχισε τις σπουδές του στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης.

Χειροτονήθηκε διάκονος τον Δεκέμβριο του 1909 στη Κωνσταντινούπολη και το 1910 προσελήφθη Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Αδριανουπόλεως απο τον τότε εκλεγέντα  Μητροπολίτη της  Αδριανούπολης Πολύκαρπο Βαρβάκη που είχε ερθει απο την Μητρόπολη Ελασσόνος. Έγινε το δεξί του χέρι ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που περνούσε η Θράκη.Ήταν έγγαμος. 

Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, σε εκτέλεση πατριωτικού καθήκοντος τον Απρίλιο του 1913,συλλαμβάνεται από τους Βουλγάρους με διαταγή του αστυνόμου Μαρκόφ και πεζό τον πηγαίνουν στο Μπαμπά Εσκί .Εκεί  ανακρίθηκε και αφού ξυλοκοπήθηκε όλη τη νύχτα την επομένη στάλθηκε στις Σαράντα Εκκλησιές  όπου φυλακίστηκε κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία Αποφυλακίστηκε  μετά τη μεσολάβηση του Γάλλου Προξένου Γκινέ στον πρωθυπουργό  των Βουλγάρων Γκέσωφ.

 Όμως τα βάσανα του  δεν τελείωσαν .Συνελήφθη από τους Τούρκους τον Αύγουστο του  1914  σαν κατάσκοπος,εδάρη τόσο ώστε οδηγήθηκε στο νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης και υποβλήθηκε σε δύο εγχειρήσεις.        Κατά τους διωγμούς απο τους Νεότουρκους εδειξε θάρρος και μεγάλο ζήλο πηγαίνοντας στις επαρχίες της Θράκης, παρηγορώντας και δυναμώνοντας το φρόνημα των Χριστιανών Ελλήνων πάντοτε με εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου του.

Το 1915, Μεγάλη Τετάρτη, πήγε στη Κωνσταντινούπολη όπου με την  καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Γερμανού του Ε` σχηματίστηκε μία  επιτροπή  που ήταν μέλος ο Αρχιδιάκονος με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Αμασείας. Η επιτροπή  επισκέφθηκε το  Μ.Βεζύρη Σαΐτ Χαλίμ Πασά και  τον τότε υπουργό  εξωτερικών Ταλάτ Πασά , διαμαρτυρήθηκε έντονα  για τους διωγμούς των Ελλήνων και παρουσίασε   τα τελευταία γεγονότα σε βάρος των Χριστιανών.

Στα Ταγιαρικά με κίνδυνο της ζωής του ήταν συστηματικός κατάσκοπος και μετέφερε  πληροφορίες  για τις κινήσεις του Ταγιάρ στο Ελληνικό στρατόπεδο στο Καραγάτς. Συνελήφθη από τους ανθρώπους του Ταγιάρ, ανακρίθηκε και υποβλήθηκε σε έρευνα ,δεν ευρέθη τίποτα εναντίον του και αφέθηκε ελεύθερος                                                                       Στην είσοδο του Ελληνικού Στρατού στην  Αδριανούπολη, αφού συγκέντρωσε πενήντα επιφανείς Έλληνες κατέλαβε και διεύθυνε την αστυνομία  για όσο διάστημα εγκατέλειψαν την Αδριανούπολη οι Τουρκικές Αρχές.

 Στον Αρχιδιάκονο Μακαρώνη οφείλεται η διάσωση των Αρχείων της Νομαρχίας Αδριανουπόλεως και η μη αποσταθεροποίηση της τάξης.

Όταν ο βασιλέας Αλέξανδρος ήρθε στη Αδριανούπολη αντάμειψε για τις πολλές υπηρεσίες του των έντεκα ετών τιμώντας τον με τον Αργυρό Σταυρό του Σωτήρος και με άλλα δύο μετάλλια ανδρείας. Εργάσθηκε ακούραστα για τη δημιουργία της νέας πόλης, της Νέας Ορεστιάδας. Πέθανε στη Χίο στο μνημόσυνο των δύο γιών του που σκοτώθηκαν στο πόλεμο.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου