Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Μάρτιος 1913 . Ο σερβικός στρατός κατέλαβε την Αδριανούπολη ;

Ο Σερβικός στρατός κατέλαβε την Αδριανούπολη ;

Τα ιστορικά γεγονότα είναι αδιάψευστα . 47000 Σέρβοι στρατιώτες πήραν μέρος στην κατάληψη της Αδριανούπολης. Και οι δυο πλευρές προσπαθούν να υποβιβάσουν τη συμβολή του άλλου στη νίκη . Κάποιοι από τη σερβική πλευρά , με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τους βαλκανικούς πολέμους , δεν αναγνωρίζουν ότι η βουλγάρικη ξιφολόγχη έφερε τη νίκη . Από την άλλη , κάποιοι από τη βουλγάρικη πλευρά δεν αναγνωρίζουν το ρόλο του σερβικού στρατού στον πόλεμο που οδήγησε το Σουκρή πασά στην υποταγή.

Η κατάληψη της απόρθητης Αδριανούπολης είναι μια από τις πιο μεγάλες νίκες του βουλγαρικού στρατού τον 20ο αιώνα. Όμως στις επικές μάχες στις 12 και στις 13 Μαρτίου 1913 ,  που άνοιξαν το δρόμο για την κατάληψη της Αδριανούπολης (σ.τ.μ. : που έγινε στις 26 Μαρτίου 1913) πήραν μέρος και  47000 Σέρβοι στρατιώτες.


Όλοι οι Σέρβοι στρατιώτες αποτελούσαν μια στρατιά κάτω από τις διαταγές του στρατηγού Στεπάν Στεπάνοβιτς , του οποίου το επιτελείο ήταν στο Μουσταφά πασά (σημερινό Σβίλενγκραντ).

Ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων που πολιορκούσαν την Αδριανούπολη ήταν ο διοικητής της 2ης Βουλγαρικής Στρατιάς στρατηγός Νικόλα Ιβάνωφ , κάτω από τις διαταγές του οποίου ήταν και ο στρατηγός Στεπάνοβιτς .

Αρχηγός του τουρκικού στρατού , που υπεράσπιζε την Αδριανούπολη , ήταν ο Σουκρή πασάς.

Για τη συμμετοχή του σερβικού στρατού στην πολιορκία της Αδριανούπολης και γενικά στον μανιασμένο πόλεμο για την κατάληψή της , δίνει πληροφορίες το ημερολόγιο του σερβικού στρατού. Σ` αυτό γράφει ο Στεπάνοβιτς :
« …..πριν από την επίθεση εμείς είχαμε 7 συντάγματα πεζικού και οι  Βούλγαροι είχαν 14. Στη διάρκεια της επίθεσης είχαν  δύο παραπάνω. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι κατά προσέγγιση εμείς είχαμε 47000 και οι Βούλγαροι 70000 στρατιώτες . Οι αναλογίες στο πυροβολικό ήταν οι εξής : εμείς είχαμε 70 κανόνια - οι Βούλγαροι 223 , εμείς 28 ολμοβόλα - οι Βούλγαροι 62 , εμείς 98 πολυβόλα - οι Βούλγαροι 285.
Εμείς είχαμε το δυτικό τομέα του μετώπου , ανάμεσα στα ποτάμια Άρδα και Έβρο και το ΒΔ τομέα , ανάμεσα στον Έβρο και στον Τούντζα. 
Οι Βούλγαροι είχαν το νότιο και τον ανατολικό τομέα. 
(σ.τ.μ. : διοικητής σ` αυτούς τους δυο τομείς ήταν ο Γκεόργκι Βαζώφ , αδελφός του συγγραφέα και ποιητή Ιβάν Βαζώφ)


Ο Σερβικός στρατός κατέλαβε οκτώ οχυρά , που αποτελούσαν τα πιο σημαντικά σημεία οχύρωσης  της Αδριανούπολης  , και ακόμα περισσότερο , κατέλαβε την οχυρωμένη θέση στο λόφο Παπάς τεπέ , που στην πραγματικότητα δεν ήταν οχυρό , αλλά είχε την ισχύ και έπαιζε το ρόλο οχυρού.


Ο βουλγαρικός στρατός κατέλαβε 17 οχυρά . Στο τέλος ο σερβικός και ο βουλγαρικός στρατός κατέλαβαν μαζί ένα οχυρό , το πιο σημαντικό (σ.τ.μ. : εννοεί την Αδριανούπολη) . »

Σέρβοι και Βούλγαροι στρατιώτες 
μπροστά στο τέμενος Σελιμιέ



Κράσεν Κωνσταντίνωφ 
" Ο Σερβικός στρατός κατέλαβε την Αδριανούπολη ; "
Εφημερίδα Blitz 
Σόφια , 1 Νοεμβρίου 2012






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου