Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Θρακιώτικο πρωινό

Φωτογραφίες από την εκδήλωση "Θρακιώτικο πρωϊνό"
που έγινε  στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ν. Ορεστιάδας 
                 με την εθελοντική προσφορά της κας Μαρίας Κεμαλή-Χαραλάμπους 
                                 το Σάββατο 23 & την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013.


Το Σάββατο 23&Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013 
στο Ιστορικό &Λαογραφικό Μουσείο της Ν.Ορεστιάδας 
φτιάξαμε τραχανά νηστίσιμο (η κα Σκαρλατούδη).
Η κα Τζιόρτα έκανε τη ζύμη για το φύλλο. 
¨Ανοιξε φύλλα ένα -ένα πάνω στο σοφρά 
και μας έδειξε πώς φτιάχνουν την παραδοσιακή τυρόπιτα.



Δοκιμάσαμε παραδοσιακές γεύσεις όπως:
Πρασοκρεατόπιτα,Σπανακοτυρόπιτα,Τυρόπιτα ,Τυροπιτάκια ,Μιλινούδια, Καβρουμά,
Τραχανά,Χοιρομέρι ,Λουκάνικα.Αυγοφέτες

 Γλυκά κουταλιού βύσσινο ,κυδώνι ,τριαντάφυλλο, Δαμάσκηνο ,πελτέ ,ρετσέλι

 Φανουροπιτάκια,Κουλουράκια Σμυρναίικα,Ρυζόγαλο ,Χαλβά σιμιγδαλένιο,Ταχίνι,Μέλι
  Γιαούρτι , Αριάνι ,Μαλεμπί 





















                                                  Προϊόντα KOSMOS-TSOLAKIDIS



Προϊόντα ΓΑΙΑ


Θρακιώτικος τραχανάς

Τραχανάς νηστίσιμος Θρακιώτικος
Στον ¨Εβρο,αλλά σε όλη την Θράκη φτιάχνουν αυτό το είδος του τραχανά.
Βράζουν λαχανικά πιπεριές κόκκινες,ντομάτες,κολοκύθια,καρότα,κρεμμύδια,
κολοκύθα για αρκετές ώρες με αλάτι και μπαχαρικά μέχρι να γίνουν σαν αραιή
σάλτσα. Αφού κρυώσουν τα πολτοποιημένα λαχανικά ζυμώνουν με αλεύρι και
προζύμι.
Υπάρχει και ο καυτερός τραχανάς προσθέτουν στα λαχανικά καυτερές πιπεριές
συνήθως ή μπούκοβο.

Ο μελισσοκόμος Γιώργος Σταυρίδης 
εξηγεί τη διατροφική αξία του μελιού



 

και μια οικογενειακή ......








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου